Utegym Vid Vattnet Content Image

Å bygge et utegym

Tiden er inne for å flytte treningen utendørs!

Stadig flere velger å trene utendørs. Der det finnes utendørs treningsapparat trenger du ikke å betale for medlemskap og du kan trene akkurat når du vil. Alle kan trene etter egne forutsetninger og et utendørs «treningssenter» vil bli en naturlig møteplass for spontan trening. Vi i Tress kan med stolthet si at vi har det siste og mest unike utstyret på markedet når det gjelder utendørs treningsapparat.

Ofte plasserer man utendørs treningsapparat i kombinasjon med en tursti eller joggeløype. En annen smart løsning er å plassere utendørs treningsapparat i nærheten av en idrettshall, hvor mange treningsglade mennesker ferdes.

Utegym Campus Göteborg2 Case Image

Guide gjennom prosjektet

Under finner du en generell guide med all nødvendig informasjon, slik at det forhåpentligvis blir enklere for deg å skape ditt unike prosjekt. Det første som skjer er at vi i fellesskap bestemmer oss for noen grunnleggende forutsetninger. Hvilken målgruppe henvender vi oss til? Hvilken belastning forventer vi at treningsapparatene må tåle? Hvor mye kunnskap om trening vil brukerne av apparatene ha? Skal treningsapparatene være tilrettelagt for brukere med funksjonshemninger? Og til slutt; hvordan ser omgivelsene rundt ut?

Å bygge et utegym skal være enkelt og ukomplisert. Dersom du er i tvil om hvilke treningsapparat du bør velge, hvilke muskelgrupper som er viktigst og hvordan underlaget bør være, er vi i Tress her for å hjelpe deg!

Lurt å tenke på når man skal bygge utegym


De første spørsmålene som melder seg er som oftest; «Hvem er målgruppen?» og «Hvordan skal det se ut?»

Vi har delt opp de ulike brukerne i fem kategorier, men målgruppene kan selvsagt blandes.

Senior – Fokus på balanse, bevegelse og trening av større muskelgrupper. Er fast underlag er viktig!
Aktive utøvere – Fokus på funksjonell trening uten vekter.
Mindre aktive utøvere – Fokus på å komme i gang med trening. Utstyr med enkle øvelser med variasjon.
Funksjonsvansker – Fokus på tilgjengelighet, eksempelvis utstyr tilpasset rullestolbrukere eller brukere med nedsatt syn.
For alle – Fokus på større muskelgrupper, skape balanse mellom maskiner med vekter og funksjonell trening uten vekter.

Design og layout

Utegymmets plassering spiller naturligvis en stor rolle. Her hjelper vi til med design, farge og tegninger for beste mulige tilpasning. Nedenfor finner du eksempler på noen forskjellige typer områder hvor du kan finne våre utendørs treningssentre.

  • Park- og fritidsområder
  • Boligområder
  • Universitet og høyskoler
  • Spontanidrettsplasser
  • Idrettsplasser
  • Tak

Her finner du våre referanseprosjekt!

Hvor mye koster et utegym?

Prisen på et utegym vil naturligvis variere ut ifra størrelse, valg av treningsapparat og underlag. En generell kostnad ligger mellom 80.000 kr og opp til 600.000 kr ekskl. grunnarbeid. Vi tilbyr ferdige pakkeløsninger som enkelt kan brukes for best mulig tilpasning på området eller budsjett.

Komplette pakkeløsninger

Fordelen med komplette og ferdige pakkeløsninger er at vi har sørget for å inkludere treningsstasjoner/- apparat for alle muskelgrupper slik at brukerne kan trene allsidig. I tillegg sparer du tid på prosjektering og du får designtegningene med en gang. Les mer om våre forskjellige løsninger her eller under:

Paketlösningar Utan Text Content Image

Utegym Small
Et komplett utegym for et mindre område- med seks mobile treningsstasjoner fra Street Barbell Light.

Utegym Medium
Et komplett utegym for områder med begrenset plass. Med en Tressfit Hexagon II får du flere forskjellige øvelser på samme plassbesparende modul. Modulen er supplert med fire treningsstasjoner fra Street Barbell.

Utegym Large
Et større komplett utegym som fungerer som møteplass for aktivitet og effektiv trening. Et utegym der du kan trene hele kroppen uansett nivå.

Utegym Extra Large
Et stort komplett utegym som blir en naturlig møteplass for effektiv trening. Et utegym for alle, der hele laget kan trene samtidig.

Hva kreves av grunnarbeid?

Siden de fleste av våre utendørs treningsapparater er støpt i bakken må du vanligvis grave og deretter legge det underlaget du ønsker (Se underlag). Vi har også treningsmaskiner som er tilpasset plassering på hustak o.l. Utvalget inkluderer også frittstående maskiner som ikke trenger å forankres.

Hvilket underlag skal jeg velge?

Vi tilbyr alle typer underlag tilgjengelig på markedet; pakket grus, sand, bark, flis, kunstgress, gummiasfalt, fallmatter og kork. Underlaget er en av de viktigste faktorene å tenke på når du planlegger og bygger et utegym. Valg av underlag skjer som regel samtidig som man gjør valg av treningsmaskiner. Skal for eksempel utegymmet være tilpasset brukere med funksjonshemninger, plasseres i et naturlig miljø eller være i nærheten eller tilknyttet en lekeplass eller skole?

Det er viktig å kartlegge hvilke brukere man retter seg mot ved valg av underlag. Dersom du planlegger et utegym som skal kunne brukes av brukere med funksjonshemninger vil et solid underlag fungere best. Dersom det kreves fallbeskyttelse vil vi hjelpe deg med riktige dimensjoner og sikkerhetsflater.

Vi har kategorisert underlagene i to ulike segment  - Solid og bevegelig underlag.

Bevegelige underlag er sand, bark og treflis.

Solid underlag består av kunstgress, helstøpt gummidekke, fallmatter, kork og pakket grus. 

Fast Underlag Gummi Content Image
Flis Content Image
Fast Underlag Konstgräs Content Image
Bark Content Image
Montering Utegym Content Image

Installasjon og montering

Når det er bestemt hvilke treningsmaskiner dere vil ha, vil vi hjelpe med monteringsveiledninger og sikkerhetsflater. Et godt tips er å finne en lokal montør til å montere utstyret. Vi i Tress vil naturligvis også kunne hjelpe med en komplett løsning, inkludert montering i henhold til gjeldende standarder.

Standardene EN 1176 vs. EN 16630


Fastmontert utendørs treningsutstyr (dekket av EN 16630-standarden) beregnet på ungdom og voksne må ikke plasseres i umiddelbar nærhet av lekeapparater for barn (dekket av EN 1176-standarden). Dersom treningsutstyret monteres i nærheten av en lekeplass, skal disse skilles fra hverandre med passende avstand, naturlige avgrensninger, gjerder, skilting eller en kombinasjon av flere av disse.

Standarden EN 16630 er utviklet som et regelverk for sikring av treningsutstyr til offentlige miljøer. Vi har all nødvendig kunnskap om denne standarden og hjelper dere med sikkerhetsflater, fallbeskyttelse og vedlikehold. For eksempel; Dersom du plasserer et utegym i nærheten av en lekeplass eller skole, gjelder helt andre sikkerhetsregler enn om det plasseres i tilknytning til en offentlig park.

Modeller, holdbarhet og kvalitet

Våre utegym er delt inn i fem ulike kategorier; crossfit treningsstativ, ninjabaner, militær trening, Street Barbell og treningsstasjoner i tre eller stål. Treproduktene er laget av kraftig lerketre eller robiniatre som har en pulverlakkert eller galvanisert stålkonstruksjon, som i utgangspunktet er vedlikeholdsfrie. Stålproduktene er laget for å tåle vårt varierende skandinaviske klima og er helt vedlikeholdsfrie.

Vedlikehold og garanti

Alle våre produkter innen utendørs trening er i utgangspunktet vedlikeholdsfrie. Som ansvarlig for apparatene må du naturligvis gjennomgå skruer og bolter med jevne mellomrom, og etterstramme der det er nødvendig. Dersom apparatene/treningsstasjonene er plassert ved sjøen har vi også muligheten til å spesialbehandle stål og skruer for å sikre best mulig holdbarhet. Avhengig av materiale og bruksområde, er det mellom 2 og 20 års garanti på våre produkter.

Flere muligheter og tilvalg

Området rundt et utegym

Miljøet rundt et utegym er også viktig. Et nøye planlagt område med flotte og praktiske sittegrupper, benker og bord, og kanskje også informasjonstavler med forslag til øvelser, vil tiltrekke seg mange mennesker. Vi hjelper deg gjerne med å finne smarte løsninger til nettopp ditt utegym.

Hvorfor velge utendørs treningsapparat fra Tress?

Tress Sport og Lek kan tilby deg service og engasjement som det kan være vanskelig å finne andre steder. Med bred kunnskap innen bransjen og en serviceinnstilling som alltid setter kunden i fokus, vil vi hjelpe deg med å skape de rette mulighetene for din virksomhet. Vi ønsker å være med i prosjektet ditt helt fra oppstart og vil sørge for at du får satt riktig preg på ideen din. 

Ta kontakt med oss når du skal planlegge ditt neste utemiljøprosjekt!