Lekeplass Borettslag Meieritaket1 Case Image

Lekeplassguide

Fra idé til ferdig prosjekt

Hvert lekeplassprosjekt er unikt med egne forutsetninger og behov. Derfor er det vanskelig å si nøyaktig hvordan et lekeplassprosjekt skal gjennomføres. Men det er fortsatt noen punkter og problemstillinger som er felles for de fleste prosjekter. Her gir vi deg en oversiktlig guide med problemstillinger som må tas stilling til når du skal bygge en lekeplass.

Vil du lese mer om standarden for lekeplass og fallunderlag; EN 1176, kan du se her.


Noe av det viktigste er at du kontakter oss allerede før du planlegger ditt prosjekt. Da kan vi bidra med veiledning hele veien fra idé til ferdig lekeplassprosjekt! Tress har levert lekeplassutstyr over hele Skandinavia, og har mange flotte referanseprosjekt som kan brukes som inspirasjon underveis.

Lekplats Skola Lindeberg1 Case Image

Steg 1 - Området og plassen

Gjør en behovsanalyse. Det er en god start og gir deg en idé om omfanget av prosjektet. Her er noen spørsmål som kan være nyttige å besvare i forkant:

 • Hvordan ser omgivelsene ut og hva passer inn her?
 • Er det bymiljø eller mye vegetasjon og skog?
 • Er det en park, skole eller boligområde?
 • Kupert terreng, kanskje med fare for berg i bakken?
 • Er det behov for gjerde rundt lekeplassen?
 • Hvem er hovedmålgruppen som skal bruke lekeapparatene?
 • Er det behov for sitteplasser til de voksne?
 • Universell utforming?

 

Förskola Borås1 Case Image

Steg 2 - Design og materialvalg

Vi har laget en detaljert brosjyre som viser ulike farger og materialer på lekeapparatene våre. Vi håper det kan være til hjelp når du vurderer hva som passer best- rent estetisk, i ditt utemiljø. I tillegg bør du allerede nå tenke på drift og vedlikehold av din nye lekeplass. Hvem kommer til å ha ansvaret for lekeplassen på kort og lang sikt? Det finnes fordeler og ulemper med ulike materialvalg.

Her har vi listet opp noen av materialvalgene du står overfor:

 • Tre eller stål som basismateriale?
 • Dersom du velger tre, bør du da velge robinia eller lerketre?
 • Skal det være mye eller lite farge på utstyret? Fargevalg?
 • Hvilket fallunderlag bør du velge? Her kan du lese mer om de ulike fallunderlagene vi jobber med, også fra et tilgjengelighetsperspektiv. 
Aktivitetsområde Idre Fjäll5 Case Image

Steg 3 - Målgruppen

Hvem kommer til å leke på den nye lekeplassen din? Dette steget henger sammen med behovsanalysen i steg 1. Her begynner vi å snakke om hvilken type lekeapparater som passer for målgruppen din. Det er ulik vanskelighetsgrad på oppganger og nedfarter fra lekeapparat, avhengig av alder. Det er også diverse behov som skal dekkes på en lekeplass, tilpasset forskjellige aldersgrupper. Det handler om rollelek, sandlek, mer utfordrende klatrelek og andre lekeverdier som finnes på en lekeplass. Her kan vi veilede deg ved å vise ulike alternativ som kan passe din målgruppe på den nye lekeplassen.

Lekplats Bostadsområde Vårby8 Case Image

Steg 4 - Budsjett

Før eller siden vil budsjett bli et tema. Her inngår deler som noen ganger kan være vanskelig å få totalt oversikt over. Det er viktig å ta dem i betraktning slik at du har et så fullstendig bilde som mulig av totalbudsjettet for hele prosjektet. Det er her vår lange erfaring kan komme til god hjelp!

 • Innkjøp av lekeapparater
 • Monteringsarbeid
 • Grunnarbeid og eventuell rivning av gammelt utstyr
 • Nytt fallunderlag
 • Periferutstyr som sitteplasser, gjerder og lignende
 • Kostnad for kontroll
Resultat Ritning Content Image

Steg 5 - Design og tegninger

Når man har kommet til dette steget, begynner det å bli spennende! Sammen lager vi en tidsplan som føles fornuftig for deg og fra et leveringsperspektiv. Vi gjør befaring på stedet og hjelper deg med å forme din nye lekeplass. Vi lager skisser og tegninger som viser alle apparatene i forhold til hverandre. Ellers kan det være vanskelig å beregne sikkerhetssonen som mange lekeapparat krever. Det er også nå som man får lekeplassen visualisert i skisser og tegninger at det begynner å føles virkelig.

Förskola Borås5 Case Image

Steg 6 - Tilbud og bestilling

Når vi har kommet så langt, er det på tide å gi deg et tilbud som du i fred og ro kan se gjennom, og foreta en siste sjekk på de ulike elementene. Når du er klar til å bestille kontakter du oss enkelt på telefon eller e-post. Husk å planlegge prosjektet i god tid, med hensyn til blant annet leveringstid på utstyret og monteringsarbeidet.

Montering Lekplats Content Image

Steg 7 - Levering og montering

Hvem skal montere lekeplassutstyret ditt? Har du selv kontakt med en dyktig montør eller ønsker du at vi hjelper deg? Vi i Tress tilbyr også totalentrepriser hvor vi holder i alle trådene og koordinerer alle involverte. Når dagen for levering har kommet, er det viktig å ha riktig leveringsadresse og en kontaktperson for lossing av varene. Steg for steg guider vi deg gjennom prosessen; fra eventuell riving, grunnarbeid, montering, støping, montering av fallunderlag og helt til sluttfinishen.  

Nå er lekeplassen din klar og det er tid for innvielse! Vi håper at både du, barna som skal leke her, samt foreldrene, er fornøyde med det nye utemiljøet og lekeplassen. Sammen har vi rodd dette prosjektet i land!