Vår historie

Historien om selskapet som vi i dag kjenner som TRESS, starter for mer enn 125 år siden på Torget i Bergen.

Mye har skjedd siden den gang – og her kan du lese mer om utvalgte historiske milepæler som bl.a. fem generasjonsskifter, navnebytte, endringer i sortimentet og etablering av selskapet i både Danmark og Sverige.

15. november 1899

Dagen da 31 år gamle Christen Monsen startet sin egen bokhandler under navnet C. Monsen Bok & Papirhandel, i leide lokaler på Torget i Bergen.

Butikken lå strategisk godt til, hvor tusenvis av mennesker passerte daglig – og hadde man først besøkt «Monsen på Torget», kom man som regel tilbake. Etter bare to års drift ble bygningen lagt ut for salg. Christen Monsen tok sjansen, skaffet kapital og kjøpte eiendommen 22. april samme år.

Bergensbrannen i 1916

Under bybrannen i Bergen gikk stort sett alle av byens bokhandlere opp i røyk – men butikken på Torget overlevde heldigvis.

Som den handlekraftige personen Christen Monsen var, dro han til Oslo og kjøpte ekstra store mengder materiell fra grossistene – noe som spilte en avgjørende rolle for selskapets store omsetningsvekst.

25-årsjubileum

15. november 1924 markerer 25-årsjubileet for Christen Monsens bokhandel.

Merkedagen ble omtalt på forsiden av Norsk Bokhandlertidende, som beskrev hvordan Monsen med «enestående energi har drevet sin virksomhet til å bli en av de betydelige innen norsk bokhandel».

Stort utvalg

Utvalget i butikken var stort – og butikken må anses å være markedsledende i sin bransje på den tiden.

Alt av bøker kunne skaffes – skjønnlitteratur, religiøs litteratur, skolebøker, håndbøker, fagbøker etc. I tillegg førte Monsen vanlig skolemateriell, kontorrekvisita, protokoller, sjø- og landkart samt dokumentmapper, skolesekker, lommebøker, tegnebøker, fyllepenner, blyanter, spillekort mm. Det fantes også et trykkeri og et bokbinderi.

2. generasjon tar over

Grunnlegger Christen Monsen dør 7. november 1942 – og den daglige driften av selskapet deles 50/50 mellom sønnene Bjarne og Christen jr., som begge tidligere har involvert seg i selskapet. Bjarne Monsen hadde lang erfaring som selskapets «ansikt utad» og mange forbandt allerede C. Monsen med ham.

3. generasjon tar over

Noen år etter andre verdenskrig var over, trådte Rolf Monsen, Bjarne Monsens sønn, som 3. generasjon inn i familiebedriften i 1949. Samme år kunne selskapet feire 50-årsjubileum.

Rolf Monsen var en utradisjonell og visjonær bedriftsleder som flyttet bedriften store skritt i retning av det vi kjenner i dag. Det var også på denne tiden at selskapet begynte å delta aktivt på messer rundt om i landet. Etter noen år ble det også opprettet et salgskontor i Oslo.

Nye konsepter

Med Rolf Monsen som leder, ble sortimentet utvidet med flere nye konsepter og satsninger. Et av dem var utstyr og innredning til gymsaler, idrettshaller og idrettsbaner. Et annet var skolemøbler, pulter, stoler og skap.

Et tredje konsept var barnehagesektoren, som på midten av 1960-tallet var i stor vekst. Selskapets ledelse så mulighetene – og Arild Mjelde fikk ansvaret for å bygge en slagkraftig avdeling. Det danske firmaet «Byg og Leg», som var Skandinavias ledende produsent og utvikler av barnehagemateriell, ble kontaktet, og C. Monsen fikk agentur og kunne starte med å selge deres produkter i Norge.

Den store ekspansjonen førte til at firmaet etter hvert vokste ut av lokalene på Torget, og måtte spre seg til flere lokasjoner i Bergen sentrum.

Rundt 1970 ble det etter hvert klart at salget av bøker og utstyr til skoler samt detaljhandel generelt, hadde dalt og ikke var like lønnsomt som det det en gang var. Ledelsen fattet en smart beslutning om å avvikle disse avdelingene. Butikklokaler ble solgt, men eiendommen på Torget ble utleid til Narvesen.

Nå ble ressursene i stedet rettet mot fremtidens forretningsområder: barnehage- og idrettssektoren.

Ut av Bergen sentrum

På midten av 1970-tallet flyttet C. Monsen ut av Bergen sentrum, da bl.a. trafikkforholdene og det faktum at selskapets avdelinger var spredt over flere lokasjoner, gjorde det vanskelig å drive effektivt.

Sammen med datterselskapet AS System, flyttet firmaet i stedet sin hovedbase til Storetveitvegen 86 i Bergen sør, hvor det også var lagerlokaler like ved.

Datterselskapet AS System var et koordinerings- og prosjektfirma, ledet av Rolf Monsen. Fra selskapets oppstart på begynnelsen av 1960-tallet og til det opphørte i 1989, oppførte det hundrevis av bygninger over hele Norge. Barnehager, skoler, syke-, omsorg- og aldershjem, helsehus, administrasjonsbygg, forretningsbygg, idretts- og svømmehaller og bane- og tribuneanlegg – det var ingen grenser for hva AS System kunne hjelpe med.

Rolf Monsen dro personlig – og med stor suksess – rundt i hele landet og forhandlet direkte med byggherrene. Hans filosofi var at firmaet C. Monsen som totalleverandør av «Alt til skolen» også kunne produsere gulv, vegger og tak over de produktene firmaet var forhandler av. «Vi skreddersyr byggene», var AS Systems motto.

Navnebytte til TRESS

Det ble etter hvert klart at firmanavnet C. Monsen var for tungt, upraktisk og dessuten knyttet til bokhandelen, som for lengst hadde opphørt.

Firmaet hadde behov for et nytt navn som kunne brukes på flere språk, og valget falt på TRESS – riktig nok med C. Monsen som «undertekst» for ikke å helt fjerne seg fra firmaets historiske røtter.

I 1980 havnet den danske forretningspartneren «Byg og Leg» i store økonomiske vansker. TRESS fikk så muligheten til å overta og bestemte seg for å slå til – noe som for første gang ga firmaet fotfeste også utenfor Norges grenser. Det ble bestemt at driften skulle foregå fra Norge, og derfor ble hele det danske varelageret flyttet fra Odense til Bergen – hvor varene så ble sendt til norske og danske kunder.

En ny epoke i Danmark

Med overtakelsen av danske «Byg og Leg» vokste TRESS kraftig – og man innså at det eksisterende lageret i Norge ikke levde opp til den ønskede standarden.

I 1981 hadde man planer om et byggeprosjekt estimert til rundt 12 millioner kr, i et industriområde like ved Bergen Lufthavn Flesland. Underveis ble ledelsen i tvil – kanskje fantes det en bedre løsning?

Da et industribygg i Skanderborg, Danmark, ble lagt ut for salg i 1982, slo man til. Lageret i Bergen ble tømt og flyttet til Danmark. Avdelingen fikk navnet TRESS Sport og Lek AS, og her startet en ny æra og drømmen om å utvikle et skandinavisk varehus med bare ett sentrallager.

Starten av 80-tallet var harde tider for mange norske bedrifter – også for TRESS. Den harde realitet var at firmaet neppe ville overlevd særlig lenge dersom etableringen i Danmark hadde feilet. Heldigvis ble satsningen en suksess – og med ankomsten av de danske nøkkelpersonene Jørgen Carøe og Ivan Jakobsen samt etableringen av katalogmarkedet i Danmark, var TRESS atter en gang på et godt sted.

Etablering i Sverige

På 1980-tallet ble det inngått et samarbeid med det svenske Södertälje-baserte firmaet General Sports AS, som var på utkikk etter et nytt varesortiment. De to eierne, Louise og Lars-Gunnar Thor, startet å markedsføre hele TRESS’ sortiment. Alle kataloger ble trykket på svensk og dermed var man i gang med svensk postordresalg.

I 2004 endret TRESS General Sports navn til TRESS.

4. generasjon tar over

Ledelsen i Bergen satt fortsatt ved roret – og i 1988 var det tid for enda et generasjonsskifte. Nå tok Bjarne Christen Monsen – etter å ha vært en del av familiebedriften siden 1969 – formelt over etter sin far, Rolf Monsen.

Flere danske m2

Bare noen få år etter at lageret ble flyttet fra Norge til Danmark i 1982, startet man i 1990 å utvide antall kvadratmeter med to nye lagerhaller, slik at det ble enda mer plass til lagervarer.

I 2020 overtok TRESS også nabotomten og innredet med bl.a. verksted og monteringslager i byggene.

100-årsjubileum

I 1999 kunne firmaet, som startet som en bokhandler på Torget i Bergen og siden utviklet seg til et stort, skandinavisk konsern, feire 100-årsjubileum.

Fokus på grovmotorikk

På begynnelsen av 2000-tallet ble det besluttet å satse på den delen av sortimentet som omhandler grovmotorikk og bevegelse. Dette betyr også at produkter som er rettet mer mot stillesittende aktiviteter fases ut, slik at konsentrasjonen kan rettes mot utstyr som fremmer aktiv lek og fysisk utvikling.

5. generasjon tar over

Ved siste generasjonsskifte overtok grunnleggerens tippoldebarn, Frode Monsen, kontrollen over konsernet. Strategien er uendret – TRESS skal fremdeles drives som et familieeid konsern, med fokus på stabile og langsiktige relasjoner til både ansatte, leverandører og kunder.

Samarbeid med Lars Laj

I 2009 starter samarbeidet med lekeplassprodusenten Lars Laj, som har spesialisert seg på å designe og bygge kreative og trygge lekeplasser for barn i alle aldre.

I dag er samarbeidet med Lars Laj en viktig del av TRESS’ virksomhet.

Ny lagerhall

I 2024 ble det bygget enda en ny lagerhall – som en forlengelse av hallene bygget i 1990.

Den nye hallen har plass til ca 2000 paller og er satt opp som et høyt smalgangslager, hvor en operatørbetjent smalgangstruck kjører helt presist i gangene ved hjelp av induksjonsstyring.

Utvidelsen gir en total lagerkapasitet på 6700 m2.

125-årsjubileum

I 2024 kunne TRESS feire sitt 125-årsjubileum med festligheter i Bergen. Over 100 ansatte og sentrale leverandører deltok på jubileumsfeiringen